Onderzoek
De tarbot case study binnen het onderzoek van de Wageningen Universiteit en Research betrof het ontwikkelen van een verspreidingsmodel voor tarbot (Scophthalmus maximus) in de Nederlandse wateren.
Het doel was om inzicht te krijgen in de ruimtelijke verspreiding van tarbot en deze informatie te gebruiken voor het verbeteren van duurzaam visserijbeheer en het ondersteunen van de vissersgemeenschap met wetenschappelijk onderbouwde kennis..
Methode
De primaire dataset bestond uit logboeken. Deze logboeken bevatten gegevens zoals de vangsten (in gewicht), geografische locatie, datum en starttijd, duur van elke trek, windsnelheid en windrichting. De gegevens werden verwerkt en geanalyseerd met behulp van R. Dieptegegevens voor de Noordzee werden gedownload van EMODnet, en aanvullende maandelijkse gegevens over bodemtemperatuur en zoutgehalte werden verkregen uit langdurige hydrografische onderzoeken.
Voor de modellering van spatio-temporele patronen werden R-pakketten zoals inlabru en INLA gebruikt. De modellen hielden rekening met variabelen zoals o.a. windsnelheid, daglicht, trekafstand, bathymetrie, bodemtemperatuur, en bodemzoutgehalte.
Deze methodologische aanpak stelde onderzoekers in staat om de spatio-temporele verdeling van tarbotvangsten te analyseren, rekening houdend met verschillende omgevingsvariabelen en de invloed van weersomstandigheden en daglicht.
Resultaten
De resultaten van het onderzoek naar de verspreiding van tarbot met behulp van vangstgegevens, verzameld aan boord van vissersschepen, laten zien dat tarbotvangsten duidelijk ruimtelijk variabel zijn. Deze variabiliteit toont een hoge mate van voorspelbaarheid, vooral wanneer rekening wordt gehouden met seizoensdynamiek. De belangrijkste bevindingen omvatten: Sterke correlatie tussen windsnelheid en golfhoogte, het effect van omgevingsfactoren, variabiliteit tussen schepen en temporele en ruimtelijke correlatie.
Deze resultaten bieden waardevolle inzichten voor de visserij om hun vangsten te optimaliseren en voor de wetenschap om tijdreeksen op te bouwen over de biomassa van tarbot in de Noordzee. De studie toont de potentie van het gebruik van vangstgegevens verzameld door vissersschepen voor wetenschappelijk onderzoek, met name voor het modelleren van de verspreiding van vissoorten